top of page
  • Foto van schrijverMarleen Regterschot

Wat is nu echte gastvrijheid?

Bijgewerkt op: 7 dagen geleden

De definitie van echte gastvrijheid dat is waar we naar op zoek zijn; maar hoe zorg je ervoor dat je echt gastvrij bent? Gastvrijheid is de beleving die bij eenieder verschillend is en dus veel uitingsvormen kent. Daarentegen is het een feit dat gastvrijheid eigenlijk betekent dat je op een vriendelijke en oprechte manier wordt ontvangen en dat je je ergens welkom voelt. Kortom gastvrijheid betreft een dienstbare instelling waarbij je er alles aan doet om jouw gast een warm welkom te geven en de gast het naar zijn/haar zin te maken. Maar hoe doe je dit eigenlijk? En wanneer ben jij of is jouw organisatie echt gastvrij? In deze blog neem ik je mee naar het antwoord op deze vraag en geef ik je tips hoe je de belofte van gastvrijheid waar kan maken.


Het werkwoord: ‘gastvrijheid’

Wil je het gastvrijheidsgevoel omarmen of in jouw organisatie versterken? Dan is er werk aan de winkel! Want gastvrijheid is eigenlijk een werkwoord:


‘Tip 1: Het inspelen op de behoeften van jouw gasten’


Het is ontzettend belangrijk om te weten ‘wat voor een vlees je in de kuip hebt’. Op die manier kom je achter de behoeften en wensen van de mensen waaraan je het gastvrijheidsgevoel wil meegeven. Het is net als in de horeca; de eerste indruk is het belangrijkst en vaak het slechts herstelbaar mocht het mislukken. Daarbij is het van belang dat je ook weet in welke hoedanigheid je iemand treft. Dit doe je door zelf rustig te blijven en te beginnen met een algemeen praatje. Zodra je weet wat de behoeften zijn en wat de hoedanigheid is van jouw gast, klant, vriend of collega dan is het jouw moment. Speel hier op in en verras je gasten door:


‘Tip 2: Een stap voor te zijn ’


Deze tip vergt wat aandacht. Een stap voor zijn betekent niet dat het een opdringerig gevoel moet geven. Bekijk wat diegene prettig zou vinden en handel op je eigen intuïtie. Scherp zijn is één, actie ondernemen is twee. Het mooie effect wat je hieruit kan opmaken is dat je een verrassingseffect creëert wat zich vertaalt in uitmuntende gastvrijheid. Timing is belangrijk. Bij het toepassen in een bedrijf of organisatie is een goede samenwerking cruciaal en dus ook de communicatie tussen de diverse afdelingen om je doelgroep net een stap voor te zijn. Vervolgens is de overtreffende trap om echt die gastvrijheid te bieden waar je naar op zoek bent als gast zijnde.

En vervolgens:


‘Tip 3: Het overtreffen van alle verwachtingen’


‘De klant is koning’ een veel gebruikte uitspraak, maar wat nu als de klant de koning zal zijn (Brouwer, 2021). De discussie bij het gezegde ‘de klant is koning’ betekent eigenlijk dat je maar altijd iets doet zoals de afnemer graag wil. Dat is juist waar het echte gastvrijheidsgevoel de verkeerde kant op gaat. Het doel van deze tip, het overtreffen, doe je juist door deze uitspraak andersom in te zetten. Wat nu als jouw klant de koning zal zijn? Wat zou jij dan anders doen? Je verbetert jezelf totdat het perfect is wat ons brengt bij de laatste gastvrijheids tip in dit blog:


‘Tip 4: Oog voor detail’


Want wanneer is iets nou echt perfect en laat je zien dat je aan ieder detail hebt gedacht? Wanneer je de beleving van een gast op die manier aanpakt waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Waarbij de gast het idee krijgt dat je echt aan alles hebt gedacht. Om deze gedachte te creëren zou je dus vanuit de gedachtegang en het oogpunt als gast, klant, vriendin of collega bij jou zelf binnen dienen te stappen. Om te achterhalen welke details de beleving echt ultiem maken zodat je de gastvrijheidsbeleving uiteindelijk naar een hoger niveau tilt.


Waarom is gastvrijheid zo belangrijk binnen een organisatie?

Naast het feit dat een gastvrij gevoel bijdraagt aan een prettige sfeer zowel op de werkvloer als voor een potentiële klant die voor het eerst binnenstapt, is het ook belangrijk om jouw bedrijf hiermee uniek te maken ten opzichte van je concullega. Want wanneer je echt en oprecht de klant op nummer 1 zet, en dit ook nastreeft als jouw primaire doel dan volgt de rest, zoals een goed presterende omzet, vanzelf. Want klantgerichtheid komt uit het hart en niet uit een rekenmachine (Hoogland, 2020). Desalniettemin is dit niet alleen op commercieel gebied belangrijk voor de klant maar ook voor de medewerker. Echte gastvrijheid op de werkvloer draagt bij aan een positieve sfeer binnen het bedrijf wat weer resulteert in een goede productiviteit, loyaliteit en de binding tussen de werkgever en werknemer.


Om die echte gastvrijheid te creëren is er dusdanig werk aan de winkel om het hoogst haalbare niveau te behalen. Denk hierbij aan de tips: het inspelen, een stap voor zijn, het overtreffen en niet te vergeten: het oog voor detail. Deze adviezen brengen de organisatie tot het echte gastvrijheidsgevoel waarbij aan ieder detail is gedacht. With Care hospitality streeft naar dit niveau met als hoofdgedachte: ‘Wat als de koning je klant zou zijn (Brouwer, 2021).
291 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page